čtvrtek 24. dubna 2014

Český rozhlas 6 - KP6 - KRAP

V několika pokračováních bych vás chtěl seznámit s naším klubem – dnes KRAP, s děním v Českém rozhlase a věcmi kolem.

Dnes – proč se KP6 přejmenoval na KRAP

ČRo6 - nebo - chcete-li - Šestka, byla vysoce ceněnou stanicí mluveného slova, analytické publicistiky. Však také měla na čem stavět. Ano, nemýlíte se, základem jí byla slavná Svobodná Evropa, včetně leckterých formátů – myšleno tím nejen pořadů, ale kádrů redaktorů. Stačí jen pár jmen, např. paní Rakušanová, panové Štern, Bednář, Vichs – no řekněte, co jméno, to formát. A přibývali i mladí, stanice si uměla vybírat i vychovávat, redakce si svou úroveň dokázala podržet – tak příkladem paní Vrbová, pan Dubský. Není proto divu, že zcela spontánně, dílem posluchačů této stanice, před lety vznikl KP6, čili Klub přátel Šestky. Spolupráce mezi stanicí ČRo6 a klubem se zdárně, a myslím, že ku prospěchu jak posluchačů, tak stanice jako takové, rozvíjela, vztahy mezi námi členy klubu a redaktory byly skutečně přátelské, však to dokumentovala i mnohá vzájemná setkání na půdě Českého rozhlasu.

Žijeme v čase změn, nemalých, vidíme je všude kolem sebe. Ne všechny znamenají „progresi“ a zlepšení, ale dějí se, a všude, nemohl se jim proto vyhnout ani Český rozhlas, kde probíhají již řadu let a mnohé posluchače překvapily … ať mile, nebo i začasté obráceně. Rozpuštěny byly celé redakce, které se nám, členům KP6 jevily jako garant úrovně a profilace každé jednotlivé stanice ČRo. Publikovaným cílem změn bylo zvýšení poslechovosti Českého rozhlasu a … jak jinak v dnešní době, úspora finančních prostředků.

Tak zrušeny byly i stanice Český rozhlas 6, LEONARDO a Rádio Česko. Namísto toho vznikla stanice nová, nahrazující všechny tři stanice jmenované – Český Rozhlas PLUS, zvané „PLUSKO“. Že se změny ne příliš povedly, dokazuje poslechovost této stanice, která zdaleka nedosahuje součtu poslechovostí těchto stanic, ale naopak, rovnat se nedá ani s poslechovostí samostatné ČRo6. Rozbita tak byla obec posluchačů, kteří přednost dávali mluvenému slovu, hloubce informací a jejich znalostí jednotlivými redaktory a jejich hosty. Český rozhlas tak ztratil nemalou část „svých věrných“, a dodnes se mu nepodařilo tuto ztrátu nahradit.

KP6 přesto zůstává Rozhlasu věrný, nikoliv však stanici PLUS. Po ročním působení této stanice, kdy při jejím zrodu dokonce bylo jméno našeho klubu vážně zneužito falešnou propagací a zaštítěním se nové stanice naším klubem tak, že ten se přejmenoval na Klub přátel Plusu, museli jsme nakonec ke změně našeho jména přikročit. Tak se stalo na březnovém setkání „Klubu přátel Šestky“, a přes několik návrhů jsme se nakonec „prohlasovali“ k novému názvu „Klub Rozhlasové Analytické Poblicistiky“ – čili KRAP. Odůvodnění je jednoduché. Byť s většinou změn nesouhlasíme: … 1) Stavět se jako nepřátelé Českého rozhlasu rozhodně nechceme, ba naopak … 2) Jsme milovníci mluveného slova bez různých předělů a junglů, vydržíme poslouchat i déle než proklamované 4 minuty (tvrzení některých nových pracovníků ČRo) … 3) Jsme milovníci rozhlasové analytické publicistiky …4) Chceme, aby svoji úrovní a programovou skladbou stanice mluveného slova se opět navrátila ke svým základům, tj. ke vzoru Svobodné Evropy … 5) Dialogem s generálním ředitelem ČRo, s šéfredaktorem ČRoPLUS, i s jednotlivými redaktory chceme postupně navrátit úroveň stanice mluveného slova tam, kam dle našeho mínění patří.

Několik fotografií z dubnového setkání tzv. „Jádra“ našeho klubu (kde účast přislíbil i sám generální ředitel Peter Duhan - a skutečnost – parafrázovat lze jedno ruské přísloví: „Tolik jsme se snažili, a dopadlo to jako obvykle - nepřišel.“) naleznout můžete na albech Picasa zde:
https://picasaweb.google.com/104046689946598376811/KRAP?noredirect=1#

Seznámit se s činností KRAP lze zde: na webové stránce zde:
https://sites.google.com/site/klubrozhlasanalytpubl/home

Nebo zde: https://sites.google.com/site/klubrozhlasanalytpubl/home

V několika dalších pokračováních vám přinesu další podrobnosti o dění jak v našem klubu, tak v ČRo a na stanici Plus, jako rovněž naše pohledy, výhrady, připomínky a náměty na vysílání Českého rozhlasu, jakožto veřejnoprávního média, které má za poplatky koncesionářů - domníváme se - plnit zcela jinou úlohu nežli stanice komerční.

Milan Brož
Prof. Doc. Libor Pátý, jeden ze zakladatelů a stěžejních členů Klubu přátel Šestky - KP6,
dnes člen "Jádra 
KRAP" - Klubu rozhlasové analytické publicistiky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?