pondělí 3. února 2014

Otevřený dopis

Vážený pane Malino,

obracím se na Vás jako na vrcholného představitele a majitele firmy MALINA SAFETY a … dovolte abych se i já vyjádřil k problému Schlarafia. Jistě není Vaše vina, že jste koupil, co ke koupi bylo. Jistě není Vaše vina, že jste uprostřed města postavil „výrobnu“, když jiné firmy, a tradiční, se „radnice“ snažila z vnitřního prostoru města vytlačit. Povolení k tomu Vám dal „Úřad“. Jistě je i Váš podnikatelský záměr chválihodný, zejména přináší-li práci i jiným.

Pane Malino, i o vaši nové stavbě lze polemizovat, spíše však opravdu jen s jejím umístěním, sama o sobě, zdá se mi, je vkusná a svým opláštěním jaksi drží tradici jabloneckých „okachlíkovaných“ staveb. Určitě ostudu nedělá. Také, nutno přiznat, nepatříte k těm „také úspěšným“, za kterými se vine dlouhá niť různých afér a aférek. I proto mne tak zaráží Váš přístup k „zámečku“.

Víte, Jablonec, toť především dílo v minulosti zde žijících podnikatelů. Naše město nebylo založeno ni žádnou šlechtou, ni panovníkem, ale většina toho, co tu máme ke chloubě, vznikla z iniciativy šikovných a podnikavých lidí. A že to byli Němci? O to více pak jimi nastavené zrcadlo ukazuje nás Čechy – a myslíte, že v dobrém tom světle?

Víte, mohlo se o Vás hovořit jako o „Tom, co zachránil Schlaraffii“, zatím však to vypadá na pravý opak, v paměti i budoucím uvíznete jako „Ten, co Schlarafii zboural“.

Je zarážející, že muž Vašeho formátu nemá ke městu, kde je firemním sídlem, vztah, jako ti v minulosti, že v rozlišovací schopnosti nedovedete rozeznat ten sice malý, ale velmi významný kamínek. Prosím, zkuste ještě své stanovisko přehodnotit a najít cestu k možné záchraně zámečku Schlarafia, to – věřte, nejen ku prospěchu města a obyvatel Jablonce, ale i ku prospěchu Vašemu.

V úctě a s přáním krásných dnů, počítaje v to i dny všední

Milan Brož
WELMISTR PSPŠ-ZDE
a Jablonecký patriot.
Jablonec nad Nisou
31.leden 2014



2 komentáře:

  1. Vážený pane Broži,
    čtu Váš otevřený dopis a divím se, že Vám není stydno psát takovýto "patriotský" dopis ve smířlivém duchu poté, co jste uveřejnil článek Schlaraffia! http://gablonz.blogspot.cz/2014/01/schlaraffia.html , ve kterém osočujete pana Malinu z nedodržování dohod, úmyslného poškozování stavby a nazýváte ho „teképodnikatelem“. Soudíte bez znalostí konkrétních informací a souvislostí. Měl jsem za, že hráč šachu – zvláště, když sám sebe označuje jako WELMISTR – by měl disponovat alespoň trochou logického a rozumového myšlení. Zjevně byla má domněnka zcestná. Být panem Malinou, vůbec bych se neobtěžoval na Váš … dopis odpovídat.

    S pozdravem VP

    OdpovědětVymazat
  2. Tento otevřený dopis výstižně vyjadřuje úpadek a změnu v myšlení současných podnikatelů i nových generací obyvatel Jablonce. Kéž se jim i nám všem v hlavách rozbřeskne. Honza

    OdpovědětVymazat

Co Vy na to?