čtvrtek 25. července 2013

Jedinečný Ausblick z Petřína

 

Z jabloneckého Petřína (618 m. n. m.) je prostě jedinečný výhled. Snad by se chtělo říct, kam se hrabe ten pražský (387 m. n. m.). No řekněte, jsou z toho v metropoli vidět Jizerské hory, Krkonoše, Černá Studnice, Ještědský hřbet? Ó jé, už slyším Pražáky: „Jasně, že jo! Ještěd, Jizerky, Krkonoše, skoro celá země česká je z toho našeho Petřína vidět!“ Tak ne, srovnávat to nebudeme. Ale Jablonec jak na dlani, obzvlášť díváme-li se dalekohledem, je jen z toho našeho…
Snad se však může ten „náš“ zdát návštěvníkovi takový nějaký … jak by se to správně vyjádřilo … no trochu v neutěšeném stavu. Tedy ne z dálky, to ne, spíš zevnitř … a co se týče věže. Schody by možná neškodilo někdy trochu zamést, viklající se zábradlí vyspravit, udělat něco s dveřmi na ochoz, aby tak nedrhly, opravit omítku a obklady na té krásné rozhledně. Snad to nový majitel dá do pořádku, aby Petřín dobře reprezentoval. Vždyť je to taková jablonecká dominanta, každého cizince tam člověk hned zavede, aby se pokochal pohledem. A třeba by mohlo také město trochu pomoct, je to přece památka a o ty se máme dobře starat.
Tak tschüss na Petříně, původně na Nickelkoppe (na návrší Nickelkoppe byla v roce 1906 výletní restaurace s vyhlídkovou věží postavena), později také krátce Öserwarte oder Hohenwarte! Pojmenování Petřín pochází až od poloviny minulého století.
El
Jablonec nad Nisou se svým Petřínem (vlevo nahoře)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?