úterý 6. května 2014

KRAP - 2. pokračování

Český rozhlas Plus není nástupcem „Šestky“ … a o životě KP6


Už víte, že skupina lidí – KP6, fandící bývalé stanici Českého rozhlasu, tzv. ŠESTCE, se z důvodu jejího zániku přejmenovala na KRAP- Klub Rozhlasové Analytické Publicistiky. Znáte i důvody. Dovolte mi malé představení našeho klubu.
Klub jest zcela nezávislé dobrovolné sdružení příznivců stanice mluveného slova, příznivců „rozhlasové analytické publicistiky“. S historií lze se seznámit na našich stránkách:
https://sites.google.com/site/klubrozhlasanalytpubl/home

Klub přátel Šestky vznikl zcela nezávisle na Českém rozhlase a během krátké doby se počet členů zněkolikanásobil. Nejvýznamnější měrou se o jeho vznik zapříčinili paní Naděje Tondlová z České Lípy a Prof. Doc. Libor Pátý ze Smíchova, pod jejichž řízením v brzké době Klub dosáhl sta členů. Z toho důvodu jsme přistoupili k vytvoření tzv. Jádra klubu (říkáme si „Jaderníci“), které celé dění řídí a koordinuje. „Jádro“ jest osmičlenné a vede ho tzv. Koordinátor. Tato funkce vznikla logicky ze vzájemné spolupráce a koordinace činnosti KP6 se stanicí ČRo6 a jeho redaktory … a že si stanice našeho klubu opravdu vážila, lze dokumentovat i tím, že vyčlenila určitý peněžní fond pro práci Koordinátora, neboť jeho činnost jest časově, ale i finančně poměrně náročná. To bylo ještě v dobách, kdy jednotlivé stanice měly i své samostatně hospodařící redakce a šéfredaktory, samy v té době rozhodovaly o svých spolupracovnících, externích moderátorech i jiných. Náš klub, který vznikl spontánně a zvenčí, se tímto naprosto odlišoval od KLUBU PŘÁTEL VLTAVY, který od počátku organizován byl samotnou stanicí VLTAVA a jeho akce placeny z rozpočtu této stanice. Ale to jsem jen – pro objasnění našeho postavení – trochu odbočil.

Spolupráce se rozvíjela, cca stosedmdesát členů, to už je pěkné číslo, a nemylte se, že „stanici mluveného slova“ poslouchají jen starší. Mnoho mladších i mladých členů dokumentuje různorodost našeho členstva, která jest pestrá, to i jak z hlediska profesního, tak i místa bydliště – pražskými počínaje a napříč republikou těmi brněnskými konče (- vždyť léta místo koordinátora zastával mladý člověk z Brna). Nejméně různorodosti nacházíme toliko v zastoupení pohlaví, kdy Klub je tvořen jenom dvěma skupinami zástupců – ženami a muži. Vzájemný „styk“ pak nám bezproblémově zajišťují novodobé technologie (email, facebook apod.), kdy přes Koordinátora se věci shromažďují, připravují. Dvakráte do roka pořádáme celorepubliková shledání, v dobách ČRo6 se na těchto akcích podílela i tato redakce, scházeli jsme se v Dykově ulici, kde stanice řadu let měla své sídlo. Rozhlas vždy přispíval i malým občerstvením – chlebíčky, zákusek, mošt či dvojka bílého. To byly tzv. zlaté časy.

Takové setkání posluchačstva se svou stanicí, to je významná věc. Každý z členů se těšil tzv. „do Rozhlasu“, připraveny byly pro nás semináře (např. pan Hvížďala, pan Štern apod.) ve studiu, ale i besedy s jednotlivými redaktory (příkladně pí Krčmářová, pí Rakušanová, sl. Vrbová, pánové Bednář, Štern, Hvížďala, ale i sám ředitel ČRo6, dnešní „generál“ pan Peter Duhan). Vstřícná atmosféra těchto setkání se všem natolik zapsala do paměti, že dodnes na ně z obou stran vzpomínáme. Všechny tyto věci řízeny byly a jsou „Jádrem“, které se schází každý měsíc, vyjma měsíců prázdninových. Tu se zamýšlíme nad podněty ostatních členů, ale i redaktorů … tu rozmýšlíme celoklubová setkání, tu plánujeme schůzky s pracovníky rozhlasu nebo se zamýšlíme nad naším přínosem stanici, plánujeme hodnocení pořadů, … jednotlivých redaktorů a jejich hostů apod. Ale o těch věcech dalších, o našem vystupování přímo před mikrofonem, diskusních pořadech či jiných příspěvcích do samotného vysílacího schématu „Šestky“ seznámím vás v pokračování příštím.

Za KRAP člen „Jádra“ Milan Brož

Setkání klubu v Dykově ulici, bývalém sídle 
stanice ČRo6, a to z podzimu roku 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?