čtvrtek 3. července 2014

Projev

Vážené dámy, vážení panové, milí hosté!

Dovolte mi Vás přivítat v umělecké kavárně CITADELA na dnešní vernisáži pana Václava Kocuma, výtvarníka-malíře ze severních hor, z kraje již drahnou dobu svými výrobky okrašlujicí něžné pohlaví, z města skla a bižuterie z Jizerských hor, z Jablonce nad Nisou, kde, objektivně souzeno, patří již 2. desetiletí k výrazným tvářím zdejší kultury.

Dovolte mi také, pro naše letité přátelství, o panu Kocumovi hovořit jako o Václavovi, ... jinak by mi to jaksi ... nešlo přes hubu.

Víte, při mnoha vernisážích jeho výstav jsem vždy byl uváděl jako jeho rodiště Tanvald. To sice správné je, ale jeden háček to má. Jako malý dareba se totiž proháněl tady, kousek odtud, po letenských stráních a pláních, byv v té době opatrován dědečkem a babičkou (jeho tatínek- rodilý Pražan, skonal před rokem, maminka žije v Liberci) bydlících tehdy tady, hned vedle Technického musea v Kostelní ulici. Jako malý kluk ještě pamatuje tu obrovskou dominantu, která tvořena byla naproti na Žižkově samotným velikým a pomníku největšího na světě - Josefem Vissarionovičem Džugašvilim ---- tedy Stalina. Takže, s trochou nadsázky: pachatel se vrací na místo ... - no však jsme nahoře na terasách v sobotním podvečeru při pivečku chvíli pobyli.

Václav, absolvent liberecké university ... specializace? - Sklářská technologie, po absolvování nějakou dobu dokonce v místním slavném průmyslu i zaměstnán byl ... stále silněji ho to však táhne k jeho lásce od dětství - ke kumštu, k výtvarné tvorbě, až ... v roce 1978 absolvuje svůj první výtvarný odborný seminář v Českém ráji, v Sobotce. A tento moment lze nazvat STARTEM do nového bytí, ještě nějakou dobu je zaměstnán, ale pak, i přes silné protesty rodičů, odchází tzv. "Na VOLNOU NOHU" - což se dá s dnešním odstupem hodnotit činem na jednu stranu odvážným, na druhou však velmi záslužným.

Maluje a maluje - tvoří Hmatová dřívka pro postižené obrnou, vydáváme dvě knížky, maluje a zaměřuje se na krásu Jizerek, znovuobjevuje pozapomenutého německého spisovatele Gustava Leutelta, ztotožňuje se s jeho vnímáním zdejšího kraje, s osudy sklářů a jejich rodin ..., až konečně spolu vydáváme - při 150. výročí narození knížku s Leuteltovými přeloženými texty a Václavovými obrazy. Knížka vzbudila ohlas i v Německu, kde v Neugablonz je umístěna na čestním místě v museu tohoto spisovatele.

Vydáváme i druhou knížku, spíše knižečku - SKLÁd-ka, se to jmenuje - soubor fotografií sklářské suroviny z čištěných pecí, no ... a nějaké povídání k tomu.

Maluje a maluje, prochází různými fázemi svého uměleckého vývoje. Zmíním alespoň jedno z nejdůležitějších, a vlastně, dnes se to již potvrzuje, údobí, které daleko do budoucna předznamenává jeho současnou tvorbu abstraktní. Václav maluje JAZZ, maluje své vnímání této hudby, která si ho od mládí získala. Jen namátkou rozprodané obrazy: Tmavomodrý svět, Big Bend, Dizzi Gilespie a Charlie Parker, také Pocta Jaroslavu Ježkovi - ta je v Berlíně. Určitou raritou se stává početný soubor maloformátových obrázků se souhrnným názvem JAZZINKY ... a ... mohu říci již jasná to předzvěst dnešní abstrakce. Díla z tohoto období představuje na výstavě v Národním domě na Vinohradech při Swingovém festivalu r. 2003.

Na závěr ještě pár odpovědí na dosud nevyřčené otázky.
Proč výstava v létě? - Protože malíř odmítá cestovat "ve vánici po dálnici"!
Proč přechod z desek na plátno? - Protože odmítá se v osmdesáti devadesáti tahat s těžkými, příkladně dřevotřískovými deskami.
Proč přechod k abstrakci - viz již jazzové obrazy, a dále: sama krása přírody mu přestává postačovat k vyjádření vnitřních pocitů, které se jeho dozráváním násobí v hloubce i šířce. Současně se změnou obsahu a formy přichází i změna výtvarných prostředků.

Dámy a pánové, závěrem dovolte mi poděkovat i Karlu Jirošovi za hudební doprovod a také panu Tomáši Prchalovi a kavárně CITADELA, která nám tuto výstavu umožnila uspořádat.

Dámy a pánové, hezký večer, hezké zážitky Vám přeji i já, mé jméno je Milan Brož … a ... - Václav Kocum se svým dílem je Váš.

MilanBrož//603543751// welmil.chp@seznam.cz//červen2014

Více fotografií na https://picasaweb.google.com/104046689946598376811/VyberCitadela

1 komentář:

Co Vy na to?