středa 9. července 2014

Hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě,...

Tak nevím, zda jsme ty dva svátky nepřešli jako nic, když zrovna vyšly na víkend. Možná jsme si jich ani moc nepovšimli, neboť jsme z nich neměli ani den volna navíc (tedy snad kromě novinářů "deníkářů", kteří nemuseli připravovat sobotní vydání tisku, a těch, pro které je sobota normální pracovní den a volno mívají jen v neděli).
Vlastně jsou tyto dva letní svátky - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a Den upálení Mistra Jana Husa po Vánocích a Velikonocích řekněme nejstarobylejší. Tedy jako že připomínají dávno dávnou minulost. A také spolu tyto čtyři svátky souvisí. V podstatě v nich jde o pravdu. O Pravdu. Na Vánoce vzpomínáme narození Ježíška, jenž byl Pravdou tělem učiněnou, na Velikonoce jeho smrt. Díky Cyrilovi a Metodějovi jsme si mohli tuto Pravdu více přiblížit, neboť jsme si o ní v evangeliích mohli přečíst v hlaholici, tedy v našem jazyku. A Mistr Jan Hus? Za věrnost Pravdě byl poslán na hranici. A vidíte, zrovna těmi, kteří o sobě říkali, že této Pravdě slouží. No, nedejme se mýlit, ne každý, kdo se nazývá božím služebníkem, jím také je. Raději sami zkoumejme a čtěme, co je pravda, a co ne. Aneb jak se traduje, že si Hus přál: "... hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, braň pravdy až do smrti..." (Celé přání či výzvu si můžete přečíst například vyryté ve skále na pomníku Jana Husa na okraji Klokočí u silnice vedoucí na Rotštejn - viz foto.)
A jak to tak přijde, že právě tzv. boží služebníci páchají činy proti Bohu, proti Pravdě? Inu tak, Boží poselství musí člověk přijmout do srdce, do sebe, aby se stalo jeho součástí. Musí ho žít, musí se mu stát životem, musí to být on sám. A ne ho postavit vedle sebe a vytvořit z něho nějaké náboženství. Pravda je všeobsáhlá, ta nejde vpravit jen tak do slov. Pravda je vpravdě život.
Příští rok tomu bude 600 let, co tehdy pětačtyřicetiletý Jan Hus musel předčasně skonat ve výhni plamenů. Což kdybychom mu připravili dárek k tomuto výročí? Což kdybychom mu splnili alespoň jednu část z jeho přání? JO


Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?