středa 30. července 2014

Za železniční zastávku Nová Ves nad Nisou!

"Už jste to slyšela? Prej k nám už nebude jezdit vlak!"
"Cože??!!" vytřeští oči sousedka, "a čím budu jezdit do práce?"
"Dyť stejně jezdíte autem..."
"Ale to auto není moje a někdy si ho vzít nemůžu. A to pak musím vlakem! A dcera jezdí do Tanvaldu do školy."
"Tak napište na idol námitku."

A tak paní Jaroslava z Nové Vsi nad Nisou napsala do webového formuláře na stránkách Integrovaného dopravního systému IDOL, který organizuje Společnost KORID LK, dotaz, zda by mohla být železniční zastávka v Nové Vsi nad Nisou zachována, že ji nutně potřebuje, protože jinak by se jí cesta do zaměstnání opět o něco prodloužila. Už takhle na ní stráví, pokud tedy nemůže použít auto, i sedm hodin (tam a zpět). "Zrovna dnes jsem měla jet vlakem a zjistila jsem, že mi ten spoj v Nové Vsi nestaví. Na internetu mi vyběhlo spojení v 19.17 z Liberce, v 19.44 by vlak přijel do Jabloneckých Pasek - Novou Vsí by tedy se mnou jen tak projel, v Pasekách bych měla čekat do 20.42, kdy přijíždí vlak od Smržovky, který by mě zavezl zpět do Nové Vsi, příjezd - 20.44," popisuje rozhořčeně paní Jaroslava.
"Je to trapný!" přidává se její dcera Karolína, která jezdí vlakem z Tanvaldu ze školy a železnici využívá i k cestám do Lučan za kamarády, a nyní o prázdninách i na brigádu, "na autobus bych musela do Jablonce, a z Jablonce zase autobusem. A večer ani žádný autobus nejede. Odpoledne je spojení špatné, musela bych dlouho čekat. Proč to chtěj zrušit? Aby vlak zrychlil o dvě minuty? Nebo že tady jezdí málo lidí?" ptá se osmnáctiletá studentka.

Nádraží Nová Ves nad Nisou existuje od roku 1894, v současné době je to již jen zastávka na znamení, některé spoje na trati 036 Liberec-Tanvald však jí už jen projíždí a vůbec nezastaví. V navrhovaném jízdním řádu, který by měl platit od prosince 2014, chybí Nová Ves úplně. Prostě chtějí toto nádražíčko, zastávečku s tradicí, sprovodit ze světa. Aniž by její navrhované vyškrtnutí někdo konzultoval například s Obcí Nová Ves nad Nisou, nebo jí to alespoň sdělil. Snad by si nejlepší a nejkrásnější vesnice Libereckého kraje roku 2013 zasloužila lepší zacházení a větší úctu!

Chcete-li, aby železniční zastávka v Nové Vsi nad Nisou byla zachována, napište prosím zde
Čas na námitky je jen do 1. srpna 2014!

My chceme, aby nám vlak v Nové Vsi nad Nisou stavěl! JO (ilustrační foto)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?