čtvrtek 23. ledna 2014

Schlaraffia!

Záchrana jabloneckého sídla recesistického spolku SCHLARAFFŮ
Vše Vám ozřejmí přiložená e-mailová korespondence. Děkuji za pozornost – Milan Brož
Přeposílám psaní pana Karla Krásy, WELMISTRA Pánského Spolku Přátel Šachu, tedy toho spolku, který mimo jiné před 12 lety během čtyř let zadarmo opravil kapli sv. Anny ve Mšeně, když jsme se nemohli dále dívat na její špatný stav, přičemž zdaleka nebyla zubožena tak, jak jest nyní, a domnívám se naschvál, zubožen zámeček Schlaraffů.
Dovolte malé zamyšlení. Denně kolem chodím. Původní projekt nové přístavby firmy Malina se zámečkem počítal v celkovém pojetí stavby. Tak to i sám pan Malina deklaroval a i v Jabloneckém deníku byl redaktorkou paní Očenášovou uveřejněn nákres budoucí podoby přístavby. Dnes jsem však přesvědčen, že celé to byla jen taková hra a že od počátku firma Malina s likvidací stavbičky zámečku počítala.

Proč se tak domnívám? Sám jsem publikoval několik článků v Jabloneckém deníku, většinou i dokumentovaných příslušnými fotografiemi, jako naposled, když došlo ke zbourání tzv. "kovárny" a již bylo jasné, že původní zveřejněný projekt dodržen nebude. Sám jsem dokonce psal  tehdejší ministryni kultury a po snad deseti měsících se dočkal "všeříkající" odpovědí, že je to v šetření a postupuje se dle zákona. Obě bylo též zveřejněno v tisku.

A pak se najednou propadla střecha stavby. Zajímavé je, že úplně celá, ve všech rozích najednou klesla jako jeden celek. Víte, viděl jsem již za svůj život mnoho propadlých střech, stářím, sněhem apod. Tak čistě propadlou však ještě nikdy, vždy část konstrukce krovů na některých místech zůstala viset, střecha - zbytek - zůstal  nakloněn, apod. Moc by mě zajímalo, kdybych měl tu pravomoc a mohl se do stavbičky podívat, co zapříčinilo ten celistvý propad střechy ve všech jejích konstrukčních prvcích najednou. A zase běžel čas, a najednou, ničím nezatížená, se zřítila část věžičky. Čas běží a na zámečku zřejmě nepracuje jenom čas, ale v tichosti i někdo jiný. Každý ať si odpoví sám, víme ... víme však jedno: nebýt v minulosti místních podnikatelů, patriotů a starousedlíků, Jablonec by rozhodně nevypadal tak, jak jej můžeme obdivovat i dnes. Jaký to rozdíl od některých současných "taképodnikatelů", kteří se snaží o pravý opak. Kulturnímu člověku a místnímu patriotu přece nemůže být lhostejný stav takovéto unikátní a ojedinělé stavbičky, zvláště oplývá-li určitým jměním a nemalým vlivem. Ten by měl naopak sám dbát o zachování kulturního bohatství našeho města a neusilovat o opaku. Velkou vinu za danou situaci však nese i vedení našeho města, jedno kdo zrovna vládl "kormidlu". Nezájem, s jakým se tato stavbička  u našich radních setkávala, je až alarmující a postoj jednotlivých  "garnitur" spravujících naše město v celém porevolučním období  není rozhodně nikterak lichotivý.

Prosím proto, Vy všichni „Jablonečtí“, ale i Vy ostatní, kterým není stav našich měst a památek lhostejný, prosím, připojte se, pomozte i Vy svým hlasem – viz dále „psaní“ W. Karla.
Ještě pořád ve víře záchrany jablonecké Schlaraffie

Člen PSPŠ-ZDE     
WELMISTR Milan ChP

Přežije jablonecká památka na spolek
zvaný Schlaraffia (který mimochodem
ve světě stále existuje)? Přijďte na
přednášku do knihkupectví Serius
v Jablonci nad Nisou a dozvíte se více.
V pondělí 27. ledna 2014 v 18 hodin
přednáší Mgr. Jan Strnad
v knihkupectví na Mírovém náměstí 11
 o historii a architektonickém dědictví
spolku Schlaraffia. Následuje beseda.



JABLONECKÁ SCHLARAFFIA JE UNIKÁT 

Vážení přátelé,
v Jablonci nad Nisou právě probíhá akce na záchranu budovy spolku Schlaraffia. Petice, přednášky, diskuse. Možná jste to už zaznamenali na Facebooku. Jedná se o poslední zachovanou stavbu tohoto spolku vůbec, tedy o naprostý unikát a stojí za to ji zachovat. Je vzpomínkou na společenský a kulturní život v Jablonci, ale sama o sobě vždy také dotvářela podobu města - už vzhledem k umístění nedaleko centra. Každý, kdo přijel na autobusové nádraží, byl zaujat tímto domem. 
O historii spolku jsou na internetu podrobné informace. Jen připomenu heslo, které si tito chvályhodní mužové dali do vínku - ,,Přátelství, umění, humor". Proti tomu stojí heslo dneška -,,Peníze, cynismus, lhostejnost"... Jedná se opět o naprosto hrozné chování novodobých ,,podnikatelů", kteří něco slíbí, ale od začátku kalkulují s něčím jiným. Majitelé pozemku se před 6-7 lety zavázali, že tzv. ,,zámeček" zachovají a byla jim prodána parcela k zástavbě. Na Schlaraffii ovšem nikdo ani nesáhl, aby dále chátrala a mohla být zbourána. Ministerstvo kultury teď odmítlo zapsat dům jako památku s poukazem na špatný stav budovy. Studenti, patrioti, i řada významných občanů z oblasti kultury vyvíjejí velkou snahu o záchranu. Prosím, pokud můžete, přidejte se svým podpisem i Vy. Děkuji.

Karel Krása
starousedlík




Děkujeme za podporu petice Petice za zachování zámečku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou
Pro potvrzení Vašeho hlasu, klikněte na následující odkaz:
http://e-petice.cz/petitions/petice-za-zachovani-zamecku-schlaraffia-v-jablonci-nad-nisou.html

Pro další podporu můžete o petici informovat své přátelé prostřednictvím Facebooku (sdílet) nebo Twitteru (sdílet).
Přehled svých podpisů naleznete na http://e-petice.cz/account/signatures. 
Pokud nemáte založený účet, můžete si ho vytvořit na http://e-petice.cz/login. Zde můžete spravovat své podpisy, případně napsat vlastní petici.

S pozdravem e-petice.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?