pátek 31. ledna 2014

Posyp sobě v Nové Vsi nad Nisou

Několik obyvatel Nové Vsi nad Nisou sepsalo žádost adresovanou vedení obce, aby zajistilo posyp místních komunikací. Zvláště šlo o stoupání, kde mají lidé problémy jak se schůdností, tak i se sjízdností. „Ono se to táhne už několik let. Je to pořád dokola. My chceme mít cesty sjízdné a schůdné, ale obec argumentuje tím, že se tady nikdy nesypalo a že nejsou peníze. Ale to není pravda. Dřív si to tady lidi sypali popelem. To se pak ale zakázalo, z ekologických důvodů. A je věcí obce, jak sestaví rozpočet. Na zimní údržbu bylo vyčleněno strašně málo peněz. Jsme horská obec, tady nějakých 200 tisíc nemůže stačit,“ zlobí se jeden ze starousedlíků.

Teď však občané dosáhli alespoň toho, že byly po obci rozmístěny čtyři nádoby s pískem, aby si lidé mohli podle potřeby komunikaci posypat. „No nádoby … ony jsou to spíš krabičky. Je to k smíchu. Tohle stačí tak pod kola jednoho auta, ale ne na celý kopec!“ říká se sarkastickým podtónem muž.

Sepsání žádosti inicioval místní občan, který vloni na kluzké cestě upadl a zlomil si nohu. Tristní na celé situaci bylo to, že když mu jela na pomoc sanita, málem ho ještě přejela, neboť se vozidlo na neschůdné komunikaci stalo neovladatelné. Tehdy šlo o centimetry.

 „Mysleli jsme si, že když jsme se stali vesnicí roku, že obec nějaké peníze navíc přidá na cesty. Ono nejde jen o zimní údržbu, ale také o rozbité cesty. V létě tady byli známí a říkali: Co to tady máte? Rumunsko? Proč si to neopravíte? No já jim říkala: Víte, nejsou peníze…,“ vzpomíná jedna Novovesanka.

S neudržováním obecních cest souvisí také malý počet žáků ve škole. „Dala jsem dceru do Jablonce, protože obec nám není schopná protáhnout cestu, a než by přišla do školy, byla by celá promáchaná,“ sděluje žena bydlící na okraji vesnice. „Já to nechápu. Škola má málo dětí, obec bojuje o každého žáka, ale přitom dětem cestu do školy nezajistí,“ přidává se další novoveská maminka, jejíž dcera nedávno na zledovatělém povrchu cestou do školy upadla, až si vyrazila dech.

Jo, jo, i vesnice roku 2013 Libereckého kraje má své mouchy. Nebo spíš pořádné můry? (jo)

Nejen posyp sobě, ale též protáhni sobě v Nové Vsi. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?