sobota 21. září 2013

Ještěd - Jeschken

Ještědu je dnes čtyřicet let, hlásí titulek v novinách. No, čtenáře by to mohlo zavést. Ještěd jako hora se pne nad Libercem od nepaměti. To jen horský hotel a vysílač na Ještědu byly přesně před čtyřiceti lety 21. září 1973 otevřeny. Ale Ještěd jako takový, ten krásný přírodní útvar, tu byl pravděpodobně ještě dřív než lidé. A pojmenování Ještěd, co víme, bylo prvně zaznamenáno v roce 1545. Tedy nebyl to ještě Ještěd, nýbrž Jesstied. Přesně to prý někde stojí psáno:  "pod horou Jesstied".  A i německý název Jeschken je přes čtyři staletí starý. Jeschkenberg byl prvně zmíněný v roce 1565. Tak to jen aby bylo jasno a abychom se nenechali pomýlit. JO

Ještěd z novoveské férie v podání Milana Brože.

1 komentář:

  1. Mám takovou vzpomínku. Znal jseem se, to byla polovina sedmdesátých let, se synem architekta Hubáčka - otce vysílače na Ještědu. Studovali jsme na tehdejší VŠST Liberec. Velmi si táty vážil, a při stolní společnosti občas se scházející v restauraci, vždy, byv silně protikomunistického ladění, svým silným hlasem světu sděloval:
    "Jo, když s tátou nás šoupnou do díry Metra (myšleno, že neseženou jinou práci, nežli dole v Metru, které se počalo budovat), já tam zůstanu na futr, ale táta bude za týden parťákem, pak šéfem stanoviště, stavbyvedoucím a za pár tejdnů tomu celýmu bude šéfovat!"
    Tak, jen taková malá vzpomínka.
    Milan Brož

    OdpovědětVymazat

Co Vy na to?