středa 25. září 2013

Zlatokopové z Jablonce


„Prosím Vás, co nám to tu bulíkujete? … jakýpak zlatokopi z Jablonce? …co to je zase za blbost?“ – se na mě, vidím to, snáší vlna dotazů a kritiky. A přece, já si stojím na svém.

Málokdo totiž ví, že jen před pár dny, přesně 14. září 2013, proběhlo Mistrovství světa v rýžování zlata z řeky - u nás, v Pikovicích, nedaleko Prahy, na zlatonosné Sázavě. Česká republika je totiž již tradičním pořadatelem této zlatokopecké disciplíny, když mistrovství Evropy je pořádáno ve Francii.

Zástupci celého světa soutěží ve třech disciplínách, v soutěži jednotlivců, družstev – ta jsou dvoučlenná, a družstev při rýžování nočním.  Rýžovací pánve, přesně dle regulí, jsou o průměru padesáti centimetrů a koupit je lze opravdu těžce. Ale při opravdovém zájmu, sehnat se dají přes Geologický ústav.

Doba rýžování jednotlivců jest patnáct minut, pro soutěže družstev, denní i noční, stanoveno je minut deset … a započítává se počet skutečně narýžovaných zlatinek. Že nevíte, co to je zlatinka? … jak bych to vysvětlil, takové malé zlaté „nic“, ani mezi prsty to neucítíte.

A Jablonečtí? Na pány Petra Ottu a Jaroslava Šefra můžeme vpravdě býti hrdi. V soutěži jednotlivců, pravda, nepostoupili ani ze základního kola, ale vše si vynahradili v disciplínách dalších, soutěžích družstev. V rýžování denním se svým finálovým osmým místem rozhodně neztratili, v rýžování nočním pak o jedinou zlatinku – měli ji, ale uplavala, potvora - přišli o bronz a spokojit se tedy museli s pozicí „bramborovou“.  Přesto to byl výkon obdivuhodný, řekl bych: „Gratulováníhodný“.

Pan Otta je již letitým členem „Českého klubu zlatokopů“ s členským průkazem číslo 337, zajímající se o tuto problematiku již řadu let, mineralog s velkou sbírkou, opravdový nadšenec a této problematiky znalec. A jeho další plány? Samozřejmě „vyhrát“. Však v rozhovoru se jen tak jakoby mimochodem zmínil i o svém záměru -  založení jablonecké pobočky Klubu zlatokopů. Chce tento koníček rozšířit i mezi Jablonečáky …ovšem, jak s důrazem dodává: „Budeme si pečlivě vybírat!“…a kdo pana Ottu zná, jistě tuší, co tím chtěl říci.

Na závěr, snad jen ještě pro zajímavost, dodává: „ … a víte, že se pálí i tzv. Zlatá vodka? … velice kvalitní to nápoj, obsahující miniaturní šupinky zlata.“

Milan Brož



Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?