čtvrtek 26. září 2013

Sláva v Josefově Dole

Tento pátek, tj. 27.září tohoto roku 2013, bude za přítomnosti čestných hostů v 11.00 hodin otevřena naučná stezka Gustava Leutelta, spisovatele a básníka Jizerských hor, josefodolského rodáka, učitele a písmáka, odsunutého s ostatním německým obyvatelstvem v roce 1946 do Německa.
Po válce upadl v zapomenutí, až po „sametové“ v roce 1989 vývoj vztahů  mezi Čechy a Němci dopomohl i ke vzkříšení vzpomínek na německé umělce před válkou tvořící v našem kraji.

Otevřením stezky se završuje několikaleté úsilí Josefodolských, kteří se dnes i ke svým německým rodákům hlásí, což dokazuje i vzdání holdu Gustavu Leuteltovi před třemi roky, přesně 21. září 2010, kdy byly obcí uspořádány velkolepé oslavy 150. výročí narození zmíněného spisovatele. Oslav se zúčastnili jak čeští protagonisté, tak němečtí rodáci leta žijící v Německu, nejen v Neugablonz. Závěrečné několikahodinové posezení pak podalo důkaz o tom, že společnou řeč mnozí z obou stran najít dokážou.

Účastnil jsem se těchto oslav jako kurátor a řečník při vernisáži výstavy Václava Kocuma, jenž osloven Leuteltovým dílem „Kniha o lese“ vytvořil soubor obrazů vystavovaných pod názvem „Horské lesy“, a jež byla součástí zmíněných oslav. Vytvořena byla i reprezentativní publikace téhož názvu, autorů Milana Brože – většina textu a fotografie, a Václava Kocuma – obrazy. Publikace je dnes součástí Muzea Gustava Leutelta v Neugablonz, jež spravováno je Leuteltovou společností, která založena byla ještě v Čechách v Jablonci nad Nisou v roce 1923.

Máme s malířem panem Václavem Kocumem tu čest, díky pozvání Josefodolských, býti této významné události přítomni, za což, pane starosto Honzo Mikso, oba děkujeme.

Milan Brož

Kniha Horské lesy


Křest knihy Horské lesy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?