pátek 11. dubna 2014

Kalhoty - i s vrtulkou!

Kalhoty – i s vrtulkou! (aneb u mariášnického stolu malé zamyšlení nad problémy žen)
„Flek!“ – a hned pokračuje v hovoru načatém při rozdávání: „… všem bych dal flek, kdybych začal…,“ se dále naparuje, aniž by si byl povšimnul, že hlášena je teprve barva, a že právě kvůli němu vázne hra.
„Co blbneš? …teprve hlásím barvu!“ na to protihráč, ale předčasně „flekující“ buší paklíkem do stolu: „… to chce jen nápad!“ se nedá zastavit: „… jen nápad, volové! Co jde pořád, za války, za míru, za bolševismu i kapitalismu? … co? … vy chytráci!“ „Dobrý!“ na to, respektive na hlášení barvy, zadňour.
„Tak dobrý?“ přidá se k urychlení hry i volící: „… a nezdržuj!“
Ale kdepák, myšlenka je silnější: „No přece Havrani, teda … pohřebáci, ne … čím hůř, tím líp, … a vydělávaj furt, né?!“ „A hajzlpapír!“ trumfuje úplně mimo hru zadňour. „No vidíš, už ti to zapaluje, a …, a ještě…“ zpomala ten chytrolín, bubnuje znova kartami o stůl, ale konečně je jeho trumf tady: „ … no přece vložky, pánové, dámský vložky! Už je pryč doba, kdy si v Rusku přepíraly molitanový … a to je ňákej trh, a Čína jakbysmet!“ „To jo, to jo!“ přidává se do této prazvláštní mariášové hry, která od jiného stolu připomíná vpravdě spíše „licitovanýho“ nežli „pauzíráka“, konečně i ten pauzírující, byv se právě vrátil z klosetu.
„Tak vidíš! ...“ na to náš chytrolín. „A dnes již za žádný dvě, či ty lepší za tři, tři osmdesát … dneska pánové, sedumdesát korun … i víc, a to už je láce…“
„Tak hrajem … dobrý?“
„Hned hned, ale představ si … jsou i takový … i čtyři ženský v jedný rodině, o psu nemluvě, a to je výtěžnost, pánové … ňáká výtěžnost tý rodiny!“ „Jo…,“ nechává se strhnout a přidává si už i čekající volící: „… jo, a chce to celej sortiment, s křidýlkama i bez!“ trumfuje, jakoby předčasně.
„A pánové … mám i novinku! ...,“ ještě jednou hru zdržuje chytrák: „… pánové … i s vrtulkou!!!“
Řekl, co na srdci, a konečně se hraje.
„Barva!“
„Dobrý…“
„Dobrý…“
„Červený!“
„Flek!“
„Re!“
„Tuty!“
„Boty!“
„Kalhoty*) … já ti dám, s vrtulkou!!!“

Duben 2014 Milan Brož

*) takový mariášnický slang: namísto flek - vyšší (vejš) - ještě vyšší (ještě vejš) - atd. se používá „ flek-re-tuty-boty-kalhoty. Při počítání se pak říká - např. „Tak kde jsme skončili – u Boty!, tak to máme při základu koruna: flek (dvě) - tuty (čtyři) - boty (osm) … a tak, může však být i počítání jiné, červené jsou dvojnásobné apod., ale to už je onačejší povídání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?