pondělí 18. listopadu 2013

Bylo dílo u nádraží ČD v Jablonci hodno takové pompy?

Dovolte mi několik pohledů, jak jsem potkal lid rozličný, na nově vybudovanou autobusovou stanici u hlavního nádraží – -čka (se chce říci) v Jablonci nad Nisou.

1. Pohled cizince Přijíždím do města skla a bižuterie. Jsem o městu nabitý referencemi a už se nemohu dočkat. „Takové město“ – také sportu … a hory … to bude něco. Vystupuji z vlaku na pěkně opraveném nádražíčku, pravda, trochu mi náladu pokazila komplikace s WC, ale už se hrnu ven a … rozhlížím se kolem … kde nic, tu nic, záplatovaný asfaltový povrch vlevo, a jakési tři budky – zastávky, jako někde v Horní Dolní, ještě kačák v otočce chybí.
2. Pohled tuzemce Hm, konečně je to tu, spojení dopravy autobusové, tramvajové a vlakové. Jdu tam, už se těším … určite prostor mezi nádražím i krásně opravenou celnicí pěkně vydláždili, z té zpustlé zeleně se vyloupne pěkný parčík s pár lavičkami, otočka pro autobus a nájezdem před vlastní nádraží ČD.  Leč co to? … tři budky tu situované ani stejného tvaru nejsou, fakt jak náves v Horní Dolní, jak závidím například malému Tanvaldu jeho nově zbudované autobusové stání u nádraží ČD. 
3. Pohled praktika Propánakrále, na co ty budky, ještě k tomu nestejné. Jako cestující přeci nepřízeň počasí, ať větru, deště, mrazu, sněhu, nebo naopak hrozného vedra, raději přečkám v nádražní hale, která přeci k tomu dostatečnou službu nabízí, včetně automatů na kávu a trafiky, posezení apod. Autobus z otočky předjíždí před budovu, tři pět kroků nastupuji, a je to. Ty nepěkné budky, jako někde v Horní Dolní tu jsou přeci úplně zbytečné … pro těch šest spojů denně.
4. Pohled skeptika 1 Měsíc dávám tomu, že plexi z těch hrozných bud bude přinejmenším pomalované, ne-li rozbité. Již teď se tam v podvečerech shlukují teenageři.
5. Pohled kolemjdoucího pamětníka Sláva, slavnostní proslovy, vše pro lid. Ano ano, ještě pořád to máme v sobě, zástupci kraje, města, zhotovitele, projektanta, vzácní hosté, raut, kamery, foťáky ... a tak. A dílo, ale to přeci není tak důležité, zda povedené, či ne, zda zbytečné, či jen trochu, zda reprezentativní či … dosaďte po prohlídce sami.
6. Pohled skeptika 2 „Co bys chtěl, maj to hotový, že to není pěkný? … hlavně, že se proinvestovalo, peníze protekly … nějaký město, jeho vzhled … to tu asi nikoho nezajímá, že by to mělo třeba korespondovat s místními proslulými tradicemi! ... a nějak vypadat,“ a máchnuv rukou: „Zmar nad zmar!“
7. Pohled optimisty Snad si toho konečně někdo všimne, někdo z kompetentních na radnici, a i v drobnostech budeme v budoucnu pamatovat na dobrý vkus, proporčnost a sladění nového se starým. I v našem městě takové příklady existují, a je to za stejný peníz. 
8. Pohled rozhodčí Kdepak, zhotovitele soudit nelze, vždyť neznáme ani zadání, jistě se ho musel držet, aby byl vybrán. Spíše citlivý dohled „Magistrátních kompetentních“ tu asi chybí, vždyť za stejný groš by dílo estetičtější a našemu městu bližší zajisté vzniknouti mohlo.
9. Stoik Škoda, zase se ta šance propásla.

Více názorů, kromě těch oficiálních - nadšených a dílo shledávajících krásným, jsem nepotkal.

Milan Brož z našeho Jablonce n.N. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?