sobota 2. listopadu 2013

Dvojpapeženství - xenofobní Češi – a taky o volbách

Dvojpapeženství, to jsme tu už v minulosti, myslím-li tu, myslím u nás v Evropě, měli. Díky tomu se stal Avignon Avignonem i se svým proslulým starým mostem. Takže situace Oranžových, hm, nic nového pod sluncem, k tomu Trojského koně na hradě, a jsme ... tedy Oni jsou, tam kde jsou. A jak z toho?
Ale oni si poradí, nebojte, vždy to tak bylo, a hlavně, prosím, nechme jim ten čas, uvidíme. Třeba z toho také něco vznikne, jako v Avignonu ten papežský palác … a třeba se na „vše přivyknutý Čech“ už ani divit nebude.

Avšak volby, ty poslední, to je něco jiného. Ano ano, myslím ty, co potvrdily … tedy vlastně nepotvrdily… to stále dokola  omílané xenofobní chování Čechů. Stačí se jen porozhlédnout po portfoliu – jaké to krásné české slovo, že? – tedy po platformě … aha, to jsme se octli zase tam, kde jsme byli, tak raději hezky „češsky“ … rozhlédnout se po výsledkách (aha!!! – nebo výsledcích, chce to odborníka … lépe ze zahraničí) posledních voleb. A pěkně zleva doprava, leváci mohou opačně, tedy zprava doleva. A uprostřed se všichni setkáme, jako ty jednotlivé stranické subjekty, že? Vidíte vůbec nějaký zásadní rozdíl v proklamovaných cílech jednotlivých protagonistů a jimi vedených stranických subjektů? Já tedy fakticky ne. 

Pěkný pohled je na tu naši různobarevnou vyvolenou „Národní frontu“ … však! A ta nedůvěra Čechů v sebe sama … nebo, jinak řečeno … snad konečně „poznání“, že si skutečně vládnout neumíme, nám otevřelo oči … tedy cestu ke konečnému mezinárodnímu výsledku našich voleb? A kdo nás, včetně Bruselu nebo Ochránců lidských práv ještě jednou nazve „Xenofobními Čechy“, ten to tedy schytá … jak za starých dobrých „Husitských časů“. 

Cizinec vedle cizince, věřící vedle neznaboha, Japonec z Moravy vedle Rakušáka  z jihu Čech, do toho nejvíce mlčí - kdo ví, co tají, co má za lubem - ten nejbohatší Slovák … ale bacha, jak se říká: „Mlčeti zlato…“;  své si přidávají i ti v současnosti pauzírující Modří – kecá nám do toho od Nich nejen Kuba, ale přidává se i ta Německá. Však co do množství slov nemá nikdo, ale opravdu Nikdo, na toho Hejtman jihomoravského, jako by šlo o mariáš licitovaný, ale ta oranžová, zdá se, v této hře rozhodně trumfovou barvou nebude. Že  „si to ale sedne“, na to bych fakt vsadil … ale to už zřejmě bude v partiji jiné, „Že jo…“, chtělo by se zvolat …“hejtmane Žižko!“  Tak, a když si to takhle pěkně srovnáme a se rozhlédneme,  se ptám: „A kdeže je tedy  ta stopa po nějaké české xenofobii?“ … no řekněte!

Milan Brož

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?