neděle 6. října 2013

Via Sacra v Jablonci nad Nisou


Via Sacra je turistická trasa, která vede tak zvaným Trojzemím, tedy Německem, Polskem a Českou republikou v regionu řeky Nisy. Chce připomenout starou sakrální architekturu a umění, legendy či osobnosti možná dávno zapomenuté, které však stále svědčí i o společné minulosti obyvatelstva těchto tří národností.  
V rámci této sakrální cesty k nám do Jablonce dorazí kopie Malého postního plátna, které sem mimochodem připutuje přímo z Muzea Jana Amose Komenského (Comenius-Museum) v Naardenu v Holandsku. 

Postní plátna se dříve používala v době velikonočního půstu, kdy jimi byly překrývány oltáře či celé oltářní prostory, obrazy a další relikvie, aby se věřící nemohli nasytit ani pohledem na tato pro ně vzácná místa nebo předměty. Zatímco původní plátna byla jednoduchá a bez ozdob, později se začala malovat nebo vyšívat.

Cennou památku vojáci rozřezali a používali v koupelně…

Město Žitava uchovává jedny z mála dochovaných originálů těchto pláten, a to malé a velké. To Malé postní plátno pochází z roku 1573 a velké z roku 1472. To jako druhé jmenované se svými opravdu velkými rozměry (8,5x6,8 m) je umístěno v největší vitríně na světě, která je mimochodem zapsána v Guinnessově knize rekordů, v kostele Svatého kříže.  Jsou na něm „vymalovány“ obrazy a scény ze Starého i Nového zákona (celkem 90) a představuje vlastně takovou obrázkovou bibli. Pozoruhodná je také jeho historie. 200 let sloužilo svému účelu v kostele sv. Jana v Žitavě a pak o něm není žádný záznam. Až v roce 1840 bylo objeveno v žitavské knihovně srolované pod jedním z regálů na knihy. V roce 1842 byl „nález“ poslán do Drážďan a v roce 1876 se vrátil zpět do Žitavy. Do roku 1933 bylo plátno ukázáno veřejnosti jen sedmkrát. Před koncem 2. světové války se cenná památka dostala do rukou sovětských vojáků. Na čtyři díly rozříznutá sloužila krátce v koupelně… Pak ji v lese pohozenou našel muž, který sbíral dřevo. Desetiletí přebývalo cenné plátno v muzejním skladu jako ruskými vojáky znesvěcená sakrální památka v DDR tabuizováno. Až v letech 1994-5 bylo navzdory poškození, ale přesto celé zachovalé, restaurováno v úžasné umělecké dílo.

Vernisáž a výstava v Jablonci 

Vernisáž výstavy Via Sacra se koná v kostele sv. Anny v Jablonci nad Nisou v pondělí 7. října 2013 v 17 hodin. Kopie Malého postního plátna bude k vidění do 8. prosince. Informace k výstavě jsou k dispozici v Jabloneckém kulturním a informačním centru naproti na bývalé faře, dnes Dům Jany a Josefa V. Scheybalových. Na vernisáži promluví německý historik umění Dr. Volker Dudeck.

jo




Žádné komentáře:

Okomentovat

Co Vy na to?